VYŠNÁ POKORADZ, LUKOVIŠTIA. Vypáliť dobrú pálenku, to je hotové umenie. No a vypáliť takú, ktorej v kraji páru niet, to je už majstrovstvo. Štyridsaťštyri degustátorov, nad ktorými bdeli pozorné oči členov Slovenského rádu rytierov destilátov, pred pár dňami v Lukovištiach rozhodlo. Slivovica Jána Šimona z Veľkej Pokoradze je v Banskobystrickom kraji najlepším destilátom. Vypálili ju pred troma rokmi v lukovišťskej pálenici.
Tradícia
„Do súťaže Lukovišťský kalíščok som destiláty poslal po druhýkrát. Teší ma, že slivka uspela. Ani nie tak kvôli sebe, ale preto, že je z Vyšnej Pokoradze,“ povedal s úsmevom Ján Šimon, ktorý pochádza z rodiny, v ktorej má pálenie hlboké korene. „Pálil môj starý otec aj otec. V našej dedine je to tradícia.“
Slivky, hrušky, jablká, nič nevyjde navnivoč. „Odo mňa tento rok hodnotili dve vzorky destilátov. No a zrejme mali kamaráti pravdu. Keď som im nalial zo slivovice, povedali, že je fajná. Tak som poslal, že čo na to porota. A hľa, šampión,“ podotkol dôchodca na margo 52,2-percentnej pálenky.
Ak má byť destilát lahodný, musí byť kvalitný kvas. Záhradkár a včelár z dedinky na Gemeri nerád poúča. „Nie som chemik,“ tvrdí. Preferuje pomalé kvasenie. „Nezvyknem páliť príliš skoro. Prevažne vo februári – marci. Večer pred samotným pálením pridám do kvasu približne pol várničky vápna na neutralizáciu kyselín.“
Ján Šimon, ktorý projektoval pálenice vo Vyšnej Pokoradzi a Hostiaciach, paradoxne páli v Lukovištiach, kde sa domáci dušujú, že ich pálenica je tou najlepšou na Slovensku. Zrejme na tom bude niečo pravdy. Destiláty vypálené v tejto obci žnú ocenenia aj v iných krajoch.
Bolo čo ochutnávať
Degustátori v Lukovištiach mali čo robiť. Zhodnotili vzhľad, čistotu, intenzitu aj vyváženosť vône a chuti 260 vzoriek z 30 páleníc z Banskobystrického kraja a okolia. V šiestich kategóriách: slivka, hruška, jablko, čerešňa/višňa, záhradná zmes a iné mala najpočetnejšie zastúpenie slivka. Medzi inými destilátmi boli hroznovice, drienkovice, malinovice, bazovice, marhuľovice, trnkovice či pálenky z raže. Najlepšie hodnotené destiláty postúpili do finále, v ktorom určili víťazov jednotlivých odrôd a spomínaného šampióna z Vyšnej Pokoradze.
„Dovedna bolo zúčastneným pestovateľom udelených 78 zlatých, 75 strieborných a 70 bronzových diplomov. Ich mená sa dozvieme 15. júla, kedy sa uskutoční koštovka páleniek, takzvaný Lukovišťský kalíščok. Zároveň prebehne aj oceňovanie víťazov. Návštevníci podujatia budú môcť ochutnať všetkých 265 súťažných destilátov. Pripravujeme aj kultúrny program,“ informovala Alena Segedyová, starostka Lukovíšť.